Het rolgordijn bestaat 60 jaar

Rolgordijnen bepalen je interieur al meer dan een halve eeuw.

Je staat er niet zo 123 bij stil maar als je door je straat loopt, dan is er nagenoeg geen enkel huis waar niet ergens een rolgordijn voor het raam hangt. Het geeft aan hoe populair deze raamdecoratie is. Dat geldt zeker ook voor 2019. Hoe is het eigenlijk begonnen, toen ergens in de jaren 60 van de vorige eeuw.toen het rolgordijn het daglicht zag. Het is in feite niets anders dan een rechthoekig doek dat aan één zijde aan een buis is verbonden welke door een kralenketting ( zweedse vinding) opgerold wordt. De onderzijde van het doek wordt om het strak af te laten hangen voorzien van een verzwarende lat. Nu 60 jaar later is het rolgordijn een heel mooi interieur product geworden zoals op onderstaande foto met verduisterende rolgordijnen.

 Foto van Rolgordijn.com

Tegenwoordig kun je naar wens je rolgordijnen op maat laten maken.

Tot het einde van de vorige eeuw groeide het rolgordijn uit tot echte raamdecoratie. Ze werden voorzien van mooie schulpranden die in die tijd modern waren. Dag zag er klassieker uit, maar dat paste wel bij die tijd toen veel mensen nog semi klassieke interieurs hadden. Nu, ruim na de eeuwwisseling zie je dat rolgordijnen met name strak zijn. Hoe strakker hoe mooier ze gevonden worden. Vaak worden eenvoudige rolgordijnen aangebonden met een gestikte zoom en een plastic onderlatje er in. Dit doet afbreuk aan het product. Wees nu eerlijk. Als je in het doek gaat stikken, dan ontstaan er allemaal gaatjes, en die vallen extra op als het gordijn voor het raam hangt. Het kan erg storend zijn. Er zijn ook bedrijven die een zoom lijmen. Dit is altijd strakker en zonder gaatjes. Daarnaast zijn er ook luxe metalen verzwaringen waar het doek in wordt geschoven. Er is dan helemaal geen zoom en de rand wordt het sieraad van het rolgordijn. Dit komt je veel tegen bij bedrijven die rolgordijnen op maat maken. Je vindt sommige gerenommeerde bedrijven ook op internet waar je het rolgordijn zelf online kunt bouwen. Ook kun je het rolgordijn voorzien van een luxe sierkap. Het doek wordt dan minder stoffig en is decoratief weggewerkt in de kast.