Wat is de zin van Camerabeveiliging?

Gaan inbrekers voorbij als je beveiligingscamera’s hebt?

Op deze interessante vraag willen we je vandaag een antwoord geven. Beveiligingscamera’s zijn handig om het reilen en zeilen rondom je huis goed in de gaten te houden. Je kunt bij camerabeveiliging met goede opname apparatuur zo maar een maand eerder de camera beelden opvragen en dus altijd terugkijken wat er zich op een bepaald tijdstip heeft afgespeeld.  Je ziet bij programma’s als Opsporing verzocht steeds vaker  beelden van particuliere bewakingscamera’s. Dat wekt de indruk dat het een beproefd middel tegen inbraak of andere vormen van criminaliteit is.

De kwaliteit van een beveiligingscamera

Hiermee staat of valt de bruikbaarheid van de camerabeelden. Er zijn nog steeds veel camera systemen welke met name in de nacht slecht en korrelig beeld leveren. Dat is eigenlijk niet meer van deze tijd. Was camerabeveiliging vroeger erg duur, tegenwoordig zijn de prijzen van een systeem best betaalbaar geworden. Er bestaan systemen welke met een beetje licht van buitenverlichting ‘s-nachts gewoon beelden in kleur leveren. Dit zijn onder andere starlight camera’s. Ze hebben een grotere sensor en meestal geen infra rood licht voor nachtzicht. Personen zijn natuurlijk te herkennen en dat bied voordelen.  Ook behoeft een dergelijke camera minder onderhoud omdat deze zonder infra rood licht minder insecten aantrekt die het glas vóór de lens vervuilen.

Foto: Een voorbeeld van een Starlight camera set

Aantal pixels

Hoe meer beeldlijnen een camera heeft, hoe fijner de opname gerasterd wordt en de beelden dus duidelijker zijn. Een goede beveiligingscamera heeft al snel een 2 megapixel sensor. Tot een afstand van ca 15 meter zijn beelden dan scherp.

Wat is nu de invloed van beveiligingscamera’s op het gedrag van criminelen.

De universiteit van Twente heeft dit onderzocht en hier lees je er meer over. Feit is dat inbrekers of andere criminelen niet graag laten zien wat het daglicht niet kan verdragen. Het antwoord op de vraag of het installeren van beveiligingscamera’s zin heeft moet dan ook met JA worden beantwoord.